Akvarelmaling

Akvarel eller aquarelle fra fransk, er en malemetode der egner sig særligt godt til fine motiver som foreksempel naturbilleder eller opstillinger, men også til impressionistiske malerier og abstrakt kunst. Malingen fremstilles ligesom andre typer maling ved at blande pigment med et bindemiddel. Akvarelmaling skal blandes op med vand og jo mere vand der blandes i, desto lysere bliver farven. Ønskes der omvendt en kraftigere farve, skal der tilføjes mere maling. Det er derfor let at arbejde med akvarel, men på grund af vandet, kræves der noget særligt kraftigt papir, også kaldet akvarelpapir, hvis ikke maleriet skal begynde at bøje.

Akvarelmaleriets historie

Akvarelmaleri af blomst

Akvarelmaleri er formentlig opstået umiddelbart efter opfindelsen af papir. En af de allerførste akvarelkunstnere var tyskeren Albrech Dürer (1471-1528) der i renæsancen malede adskillige bonatiske malerier og malerier af dyreliv og landskaber. Foruden Albrech Dürer kan blandt det første malere med akvarel nævnes:

I 1800-tallet blev akvarelmalingen for alvor populær, specielt i England, hvor der opstod en skole hvor de førende kunstmalere undeviste i akvarelteknikker. Akvarelmaling blev i samme periode anvendt til blandt andet at illustere landskaber, kort og ejendomme. Siden da er der blevet undervist i akvarel og skrevet mange bøger om maleteknikken. Det har gjort at akvarel selv den da i dag er blandt de mest populære typer af maling.

Teknikker til akvarelmaling

Der findes forskellige teknikker til akvarelmaling. Blandt de mest benytte er lag-på-lag og vådt-i-vådt.

Lag på lag får ud på at lave malere i flere omgange. Man starter med at lave et meget lyst lag med de lyse områder. Når laget er tøret laver man endnu et lag og dækker dem til med mørkere farver og nuancer. Dette kan gøres adskillige gange inden der opnås det ønskede resultat.

Vådt-i-vådt metoden går ud på at ligge den våde farve ovenpå et lag der endnu ikke er tørt, for på den måde at blande farverne sammen.

Du kan læse meget mere om akvarelteknikker på dette eksterne link til en engelsk side om "Watercolor technique".